Γιατί κόβουμε τα μαλλιά στη βάπτιση; Ανακαλύψτε στη συνέχεια την ερμηνεία για αυτόν και όλους τους συμβολισμούς του μυστηρίου της βάπτισης.
Τι συμβολίζει η κολυμβήθρα;
Γιατί ο βαπτιστικός σταυρός είναι χρυσός;
Τι συμβολίζει η λαμπάδα;
Γιατί αλείφεται το παιδί με λάδι;
Τι συμβολίζουν τα λευκά βαπτιστικά ρούχα;
Γιατί βυθίζεται το μωρό στο νερό τρεις φορές ;
Τι συμβολίζει ο βαπτιστικός σταυρός;
Γιατί κόβουμε τα μαλλιά στη βάπτιση;
Τι συμβολίζουν τα μαρτυρικά;
Γιατί η βάπτιση γίνεται στο νερό;
Τι συμβολίζει το Άγιο Μύρο;
Γιατί προσφέρουμε μπομπονιέρες;
Τι συμβολίζει η τριπλή περιφορά;
Τι συμβολίζει η κολυμβήθρα;
Κολυμβήθρα ήταν στην αρχαιότητα ο τόπος κολύμβησης. Από τον 3ο αι. μ.Χ. μπροστά από τους ναούς κατασκευαζόταν ως ειδικό οικοδόμημα μια κολυμβήθρα. Όταν πλέον επικράτησε η βάπτιση των νηπίων ως πρακτική, η κολυμβήθρα απέκτησε τη σημερινή της μορφή. Θεωρείται ως μητέρα της υιοθεσίας, πνευματική μητέρα, κολυμβήθρα της Τριάδος. (πηγή: Ιεράς Μονή Παναγίας Υψενής)
Γιατί αλείφεται το παιδί με λάδι;
Ο ιερέας αρχικά αλείφει το παιδί σε ορισμένα μέρη με λάδι που έχει αγιαστεί, ενώ ο νονός ή η νονά στη συνέχεια αλείφουν όλο το σώμα του παιδιού. Το λάδι είναι ένα από τα τρία ευλογημένα και κύρια είδη διατροφής του ανθρώπου. Το λάδι, συμβολίζει δε το έλεος του Θεού. Ο συμβολισμός αφορά την ικανότητα του λαδιού να συγκρατεί τη φώτιση, αλλά και τον αγώνα και την πνευματική δύναμη που παίρνει ο νεοφώτιστος για να ξεγλιστρά και να ξεφεύγει από το κακό στον αγώνα της ζωής του. Το αγιασμένο λάδι έχει εξορκιστικό χαρακτήρα και συμβολίζει το έλεος του Θεού. Η επάλειψη σε όλο το σώμα σημαίνει την αναδημιουργία του ανθρώπου μέσα από το βάπτισμα και τη θεία φώτιση.
Τι συμβολίζει η τριπλή περιφορά γύρω από την κολυμπήθρα;
Ο συμβολικός «χορός» της τριπλής περιφοράς γύρω από την κολυμβήθρα, υποδεικνύει μια εκδήλωση χαράς, λόγω της βάπτισης του νεοφώτιστου στο όνομα του Χριστού. Οι τρεις φορές συμβολίζουν την Αγία Τριάδα.
Γιατί η βάπτιση γίνεται στο νερό. Τι συμβολίζει το νερό;
Το νερό, αποτελεί ένα βασικό στοιχείο και σύμβολο της ζωής. Με το βάπτισμα στο νερό, ο άνθρωπος “καθαρίζεται” από το προπατορικό αμάρτημα με την ιδιότητα του νερού να καθαρίζει.
Τι συμβολίζει το Άγιο Μύρο;
To Άγιο Μύρο είναι το αποτέλεσμα της ανάμιξης λαδιού και ακόμη 57 είδη αρωματικών ελαίων, δρογών και φαρμακευτικών φυτών. Η παρασκευή του είναι πολύωρη. Παρασκευάζεται κάθε 10 χρόνια περίπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο στη συνεχεια το στέλνει στις ορθόδοξες εκκλησίες της επικράτειας για την τελετή του Χρίσματος, που τελείται μετά τη βάπτιση (πηγή Wikipedia). Ο ιερέας θα αλείψει με μύρο (σχηματίζοντας το σύμβολο του σταυρού) το σώμα του μωρού σε διάφορα σημεία του. Το Χρίσμα συμβολίζει την ευωδία του Άγιου Πνεύματος – μεταλαμπαδεύει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα θα είναι κοντά του για να τον κατευθύνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Γιατί ο παπάς βυθίζει το μωρό στο νερό τρεις φορές; (τριπλή κατάδυση)
Οι τρεις φορές που ο ιερέας βυθίζει το παιδί στο νερό της κολυμβήθρας, συμβολίζουν τις τρεις μέρες που έμεινε ο Ιησούς Χριστός στον τάφο. Το παιδί βαπτίζεται ολόκληρο μέσα στο νερό, όπως ο Ιησούς Χριστός εισήλθε ολόκληρος μέσα στο μνήμα.
Τι συμβολίζει ο βαπτιστικός σταυρός;
Ο βαπτιστικός σταυρός, ως σύμβολο της θυσίας του Χριστού, είναι η σφραγίδα του Χριστού και δηλώνει την ένταξη του νεοφώτιστου στην Εκκλησία. Είναι ένα σύμβολο νίκης, γιατί ο Χριστός με τη σταύρωση του νίκησε την αμαρτία και τον θάνατο.
Ο σταυρός, ως δώρο του νονού, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Κατά τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι νονοί έδιναν δώρο χρυσά φλουριά, με χριστιανικές παραστάσεις, όπως τα λεγόμενα “Κωνσταντινάτα”. Με τον καιρό, τα φλουριά για τη βάπτιση, έγιναν μια ξεχωριστή κατηγορία για τους χρυσοχόους.
Γιατί κόβουμε τα μαλλιά στη βάπτιση;
Στην τελετή του Μυστηρίου της Βάπτισης, μετά το Χρίσμα, ο ιερέας κόβει συμβολικά σταυροειδώς τρεις τούφες από τα μαλλιά του νεοφώτιστου παιδιού (τριχοκουρία ). Είναι μια συμβολική προσφορά, που γίνεται ως ελάχιστη θυσία με την οποία ο νεοφώτιστος ευχαριστεί το Θεό και δηλώνει την αφοσίωση του σε Αυτόν. Ο ιερέας πετά τις τούφες στην κολυμπήθρα ως συμβολική κίνηση της προσφοράς αυτής.
Η τριχοκουρία είναι ένα αρχαίο έθιμο με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Οι γονείς κατά την αρχαιότητα συνήθιζαν να προσφέρουν ως θυσία στους βωμούς των θεών τα πρώτα μαλλιά του παιδιού τους. Αντίστοιχα, κατά το τελετουργικό της εκκλησίας μας, είθισται το μωρό να μην έχει κουρευτεί πριν την τελετή της βάπτισης. Αν παρόλα αυτά έχει ξανακουρευτεί οι γονείς πρέπει να έχουν φυλάξει τα κομμένα μαλλιά για να τα ρίξουν στην κολυμπήθρα, κατά την διαδικασία της τριχοκουρίας.
Τι συμβολίζει η λαμπάδα;
Η λαμπάδα συμβολίζει τη φώτιση που δέχεται ο νεοφώτιστος. Είναι η λαμπάδα της πίστης, το φως του Χριστού που θα καθοδηγήσει τον νεοφώτιστο.
Γιατί ο βαπτιστικός σταυρός είναι χρυσός;
Ο βαπτιστικός σταυρός είναι χρυσός, όπως ήταν και ένα από τα δώρα που προσέφεραν οι τρεις μάγοι στον νεογέννητο Ιησού.
Τι συμβολίζουν τα λευκά βαπτιστικά ρούχα;
Τα λευκά βαπτιστικά ρούχα, συμβολίζουν ως «λαμπρή και καθαρή ενδυμασία» την καθαρότητα και την αγνότητα που έλαβε ο νεοφώτιστος. Με τα καινούργια λευκά βαπτιστικά ρούχα το παιδί εισέρχεται αγνό στη νέα του πνευματική ζωή έχοντας εξαγνιστεί από το προπατορικό αμάρτημα.
Γιατί προσφέρουμε μπομπονιέρες;
Οι μπομπονιέρες είναι το ευχαριστήριο δώρο προς τους παρευρισκόμενους στο μυστήριο. Ένα αναμνηστικό της μέρας και του τιμώμενου προσώπου.
Τι συμβολίζουν τα μαρτυρικά;
Με τα μαρτυρικά, κάθε καλεσμένος που παραβρίσκεται στο μυστήριο, “επιβεβαιώνεται” ως μάρτυρας της τέλεσης του.
Photo credits:
- Όλες οι φωτογραφίες βάπτισης προέρχονται από το site της K-Bloom.gr
- Φωτογραφία Σταυρού: Image by Myriam Zilles from Pixabay
- Φωτογραφίες νερού: Photo by Matt Hardy from Pexels & Photo by Ryan Loughlin on Unsplash